Kuremäen luostari. |
Mies haki kyläläiset katsomaan näkyä ja he löysivät tammen alta vanhan ikonin. Jumalanäidin nukkumista kuvaava ikoni on yhä luostarin suurin aarre.
Ikonin löytymisen kunniaksi asukkaat rakensivat mäelle kappelin. Venäjän ortodoksikirkko päätti, että paikka on pyhä ja alkoi rakentaa Jumalanäidin nukkumisen nunnaluostaria vuonna 1891.Vanhasta tammesta on jäljellä pystyssä sojottava runko luostarin hautausmaalla. Puun alaosa on lähes kuoreton, koska pyhiinvaletajat ovat kuorineet ja syöneet osan pyhää puuta.
Pyhä tammi. |
Tammi on tdennäköisesti se seisonut paikallaan satoja vuosia, Se on ehkä ainoa jäljellä oleva puu pakanallisella ajalla istutetusta tammilehdosta.
Toisen legendan mukaan talonpojat löysivät Neitsyt Marian kuolonuneen uinumisen ikonin tammen luota tai sen sisältä 1500-luvulla. Ikoni oli merkki siitä, että paikalle piti perustaa luostari.
Kuremäen eli Pühitsan nuonnaluostari on edelleen aktiivisesti toimiva luostari, jossa asuu ja työskentelee noin sata nunnaa. Nunnat häärivät askareissaan luostarin pihapiirissä, eivätkä anna vierailijoiden häiritä itseään.
Myös vierailijan on syytä antaa rauha nunnille. Tosin luostarista voi tilata opastetun kierroksen pyhälle alueelle, jossa on kirkkoja, kappeleita, puisia asuinrakennuksia, kauniita puutarhoja ja mehiläistarha.
Seinämaalaus luostarin komealla portilla kuvaa ikonin löytymistä. Talonpojat kumartuvat ihmeitä tekevän ikonin eteen.
Luostarin aleueella on muun muassa puinen nunnien asuintalo, Simeonin ja Annan talvikirkko, sairaala ja pääkirkko eli Uspenskin kirkko.
Luostarin portti. |
Mäelle on rakennettu kastekirkko eli Johannes Kastajan ja Tarton marttyripiispa Isidorin kirkko.
Luostari on ympäröity muureilla. Muurien ulkopuolelle jäävät luostarin maatila, pyhä lähde, hautausmaa, koulu ja majatalo. Matkailijat voivat yöpyä majatalossa.
Ruskeansävyiset kirkot ja puutalot tekevät alueesta harmonisen ja kauniin. Talojen välissä on paljon kukkapenkkejä ja yrittimaita. Ihailla voi myös mehiläispönttöjä ja nunnien rakentamia valtavia polttopuukekoja.
Seuraa blogia Matkalla itä-Virossa – seikkailuja ja elämyksiä, katso videoita Youtubesta, vieraile Itä-Virossa. Blogit ja videot löydät muun muassa Googlesta ja Itä-Viro ystävät –Facebook-sivulta.
www.idaviru.ee/fi
Hieno juttu, että tuo hissi rakennetaan. Onhan se liikkuminen sitten paljon mieluisampaa, etenkin jos on jonkinlaisia ongelmia sen liikkumisen suhteen. Meilläkin on hissin modernisointi tulossa, edellinen onkin epäkunnossa. https://www.schindler.fi/fi/kunnossapito/huolto.html
VastaaPoista