maanantai 15. tammikuuta 2018

Konsertteja, balettia, urheilukilpailuja ja rantaelämää Itä-Virumaalla - Jõhvissa on upea konserttitalo, Narva-Jõesuun hiekkarannoilla tanssitaan ja urheillaan

Rantaelämää Narva-Jöesuussa.
Sirpa Pääkkönen, teksti, kuvat Ida-Viru.ee

Tallinna tunnetaan Suomessa vilkkaasta kulttuurielämästään, mutta myös muualla Virossa on runsasta ja monipuolista kulttuuritarjontaa. Taide-elämyksiä ja seikkailuja löytää muun muassa Itä-Virumaalta, joka tarjoaa paljon hyviä konsertteja,  balettifestivaaleja, urheilutapahtumia ja markkinoita.

Itä-Virumaan maakunnan keskuspaikka on runsaan 10 000 asukkaan Jöhvi, jossa on komea konserttitalo. Se avattiin vuonna 2005.  Talon  isossa salissa on 926 istumapaikkaa ja kamarisalissa 170 istumapaikkaa. Jöhviin pääsee Tallinnasta parissa tunnissa bussilla tai omalla autolla. Siellä on majoituspaikkoja, mutta majoittumaan pääsee myös esimerkiksi läheiseen Toilan kylpylään.

Jõhvin konserttitalossa on pitkin kevättä kiinnostavia konsertteja.
Eesti Sinfonietta konsertoi Jöhvin konserttitalossa 20. tammikuuta Maano Männin johdolla. Irina Zahharenkova, piano, konsertoi 24.tammikuuta.
Eri puolilla Viroa järjestetään tammi-helmikuun vaihteessa Mustonen-festivaali. Jöhvissa ohjelmistossa on gaalakonsertti 4. helmikuuta. Siellä esiintyvät muiden muassa kamarikuoro Voces Musicales, Lasihelmipeli Sinfonietta sekä mandoliinisolistit Yakob Reuven (Israel) ja Mari Carmen Simon (Espanja).

Pohjoismainen intohimo -teemalla konsertoidaan 9. helmikuuta. Jazzkonsertin solistina on Villu Veski, saksofoni.
Suuri mandoliinikonsertti kuullaan 18. helmikuuta. Sata mandoliininsoittajaa juhlistaa 24. helmikuuta sata vuotta täyttävää Viron tasavaltaa.

Hemingway ja amerikkalainen jazz -tapahtuma järjestetään Jõhvissa 15. huhtikuuta. Siinä yhdistetään jazzia kirjailijan elämästä kertoviin tarinoihin ja tekstikatkelmiin.
Jöhvin konserttitalo avattiin vuonna 2005.
Jõhvin balettijuhlat järjestetään 26. huhtikuuta - 6. toukokuuta. Festivaalia on järjestetty vuodesta 2008 lähtien ja se on Itä-Virumaan tärkein kulttuuritapahtuma. Tänä keväänä siellä nähdään muun muassa Kratt-baletti Estonia-teatterin esittämänä.

Urheilutapahtumia voi seurata Alutagusen loma- ja urheilukeskuksessa. Maakunnan suurin hiihtokilpailu järjestetään 10. helmikuuta. Matkat ovat 20 ja 44 kilometriä perinteisellä tyylillä.
Polkupyörämaraton on vuorossa 28. huhtikuuta. Se on ensimmäinen etappi Viron polkupyörämaratonien sarjassa. Alutagusessa poljetaan  20 ja 46 kilometriä.

Urheilutapahtumia on tarjolla myös Kiviõlissa, jossa järjestetään kesäkuussa muun muassa sivuvaunullisten moottoripyörien MM-etappi, mäkiajot ja seikkailupuisto perheille. Kiviõliin kokoontuu 400 kilpailijaa 22 maasta 16.-17. kesäkuuta.

Sillamäen kaupungin keskustassa on virkeä kulttuurikeskus, jossa toimii muun muassa jazzklubi. Itämeren kulttuurisillat -tapahtuma tuo Sillamäessä yhteen kansanmuusikoita ja tanssijoita Virosta, Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta 25.-27. toukokuuta.
Kirjan ja ruusun päivää Sillamäellä vietetään 23. huhtikuuta. Silloin on tapahtumia muun muassa kirjastossa. Juhannusjuhlat ovat 23. kesäkuuta.
Keskikesällä 29. kesäkuuta.-1. heinäkuuta vietetään Sillamäen kaupunki- ja meripäiviä. Viro 100 vuotta -juhlakonsertti kaupungissa järjestetään  21. syyskuuta.
Sillamäessä on kiinnostavaa tutkia myös uutta puistokatua Kulttuuritalolta merenrantaan, joka avattiin ennen joulua.

Narvassa tapahtumien keskuspaikkoja ovat Narvan linna ja rantabulevardi. Kesäkausi avataan toukokuussa markkinoilla, jolloin on mahdollista maistaa eri ravintoloiden herkkuja musiikin säestyksellä. Narvan kaupunkipäivät ovat 31. toukokuuta.-3. kesäkuuta ja keskiaikafestivaali kesä-heinäkuun vaihteessa. Kaupunkijuoksu Narvassa järjestetään 9. kesäkuuta.
Erityisen paljon taphtumia Narvassa on syksyisin, koska Narva on nimitetty Viron syyspääkaupungiksi.
Narva-Jõesuu

Viidentoista kilometrin päässä Narvasta levittäytyvät Narva-Jõesuun hiekkarannat, jossa on etenkin kesäisin paljon tapahtumia. Kesäkausi avataan rannassa 10. kesäkuuta.
Kesä-heinäkuun taitteessa järjestetään kansainväliset tanssijuhlat, joiden tavoite on palauttaa Narva-Jõensuun loisteliaat perinteet ja luoda samalla uutta.
Kalastajien päivää vietetään 7. heinäkuuta. Sävellysfestivaalilla Baltian kielet on tarjolla mestarikursseja ja konsertteja 9.-22- heinäkuuta. Narva-Jöesuun kaupunkipäiviä vietetään 11. elokuuta ja syksyä juhlistetaan nahkiaspäivillä 22. syyskuuta.
Heinäkuun alkupuoliskolla 30. kesäkuuta - 16. heinäkuuta kansamusiikkifestivaali levittäytyy seitsemään eri kaupunkiin.

Viron musiikkikeskus

Seuraa blogia Matkalla itä-Virossa – seikkailuja ja elämyksiä, katso videoita Youtubesta, vieraile Itä-Virossa. Blogit ja videot löydät muun muassa Googlesta ja Itä-Viro ystävät –Facebook-sivulta.

 www.idaviru.ee/fi




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti